ziekenhuis entree

Doelstelling

Een volwaardig ziekenhuis voor Bumba en omgeving

Doelgroep

De bevolking binnen een straal van minstens 50 km rond Bumba

Lokatie

Het dorp Bumba in de provincie Bandundu.

Status

Eerste deel Renovatie afgerond. Nu inrichting en medicamenten.

Oude situatie dak

Oude situatie: patiënt buiten

Oude situatie: ziekenzaal

Oude situatie.

Huidige situatie: apotheek

Huidige situatie: behandeling kind.

Gered Gereedschap

smid copy

Van Gered Gereedschap ontvangen wij ieder jaar gereedschappen die een groot verschil maken in het leven van mensen. Zo kwamen we enkele jaren geleden  in Kikwit drie mannen tegen op straat (een ervan kan niet lopen door een handicap) die de kost bijeenscharrelden met het maken van messen: ze maakten een klein vuurtje en gebruikten stenen als werktuig. Zo vormden ze een mini-smederij . We gaven ze hamers en een schep. Toen we een jaar later terugkwamen hadden de mannen het druk. Ze hadden hun uitrusting sterk uitgebreid en zelfs een kantoor in een klein houten huisje. Zíj hebben de gietijzeren trapmechanismen gegoten voor de tot trapnaaimachines omgebouwde handnaaimachines voor de tienermoeders. Je ziet die bij de foto's op de homepagina.

We zetten de gereedschappen van Gered Gereedschap in in alle projecten: landbouw en visserij coöperaties, herbebossing, de groentetuin van de tehuizen voor tienermoeders en het weeshuis, het ziekenhuis, de school, de herbebossing etc. Gereedschap maakt het verschil, omdat het mensen in staat stelt zelf iets te ondernemen om in hun levensonderhoud te voorzien. Wij en de mensen in Congo zijn Gered Gereedschap erg dankbaar.

Het ziekenhuis in Bumba is in de koloniale periode gebouwd en het functioneerde in die tijd goed. In de burgeroorlog was het echter vervallen tot een ruïne, waar geen enkele patiënt kon worden geholpen.
Na een geslaagde renovatie in de periode 2012-2015 biedt het weer zorg aan 40.000 mensen in Bumba en omgeving. Ruim 500 mensen worden er per maand geholpen.

Het gebouw bestaat uit twee consultatiekamers, zes slaapzalen met 6 bedden in elke kamer, 2 bevallingskamers met elk 7 bedden, 3 kantoren, en een apotheek, een wachtruimte, acht wc’s en een keukentje. De hoofdsarts woont in het artsenhuis, dat woonruimte biedt voor 3 personen (artsen, verpleging, bezoekende artsen).

Het verbouwingswerk werd uitgevoerd door enkele aannemers uit de streek en de inwoners van Bumba droegen op vrijwillige basis hun steentje bij. Mannen hielpen met het sjouwwerk en vrouwen zorgden voor water en voedsel. Allen hielpen bij het schilderen.

Huidige situatie:
Hoewel het ziekenhuis weer operationeel is, is er van alles te weinig: Er kunnen in principe meer dan 150 personen worden opgenomen, maar er zijn maar 50 bedden. Er is geen schoon water. Elke dag komen er 5 tot 20 vrouwen om te bevallen. Maar er is maar 1 bevallingsbed. Wekelijks worden zo’n 30 operaties uitgevoerd, waarvoor 2 operatietafels nodig zijn en operatiekits voor de verschillende soorten operaties. Er is geen reanimatiekit, er zijn geen couveuses. Er zijn er minstens 3 nodig.. De elektriciteit wordt opgewekt met een generator, maar er is regelmatig niet genoeg benzine.

De situatie in het ziekenhuis heeft dagelijks onze aandacht, we overleggen per telefoon bijvoorbeeld over de beveiliging, de rapportage aan de overheid en de samenwerking met dorpsbewoners die zorg dragen voor het onderhoud van de omgeving en het bouwen van een omheining.

Onze huidige aandachtspunten:
- De inventaris: (tweedehands) operatietafel, bedden, bevalllingstafel, couveuses, brancards, krukken, rolstoelen etc.
- Een waterpomp
- Zonnepanelen
- Renovatie van het dak
- Een overkapping, als gang van de bevallingskamer en de operatiezaal naar de slaapzalen.
- Brommers en fietsen (tweedehands) voor het vervoer van personeel voor huisbezoek, voorlichting en dergelijke.

Stichting MUCOP
(Mutualités des Congolais aux Pays-Bas)

KvK 40448558

RSIN 807508743

© 2017-2023 Mucop | Site: Interlijn.nl